tisdag 21 september 2010

Min mormor.

Jag och Lisa tog bussen hem till mormor igår. 1:an från Tuna Park, byte till 2:an på Fristadstorget och klev av i Torshälla. Köpte ett paket Vienetta och tre flaskor Trocadero på Konsum, tog en kort promenad till mormors lägenhet.
Jag sparkade höstlöv på vägen.

Vi hejade på de andra pensionärerna utanför huset. De som nästan bosatt sig på uteplatsen. De som har med sig termos med kaffe och som håller koll på alla besökare. De säger "hej" som att "okej, du är godkänd, var god passera".
Ett sånt hej.

Mormor hade på sig en fin blårutig skjorta och sa att hon stått i fönstret en halvtimme och väntat på oss. Så länge att hon fick ont i sitt knä när hon skulle gå därifrån.
Min mormor har fått en rullator. Det visste inte jag. Men Lisa pekade på den som stod utanför porten och sa: "det där är mormors".
Den var vinröd och blank.
Som en racer-rullator.
Då fick jag ont i hjärtat. Ungefär lika ont som när mormor ringde mig för några veckor sedan och sa att hon tyckte det var tråkigt att alla flyttade från Eskilstuna. Jag, Erika och Lisa. Hon sa det inte högt men jag vet att hon saknar oss.

Jag, Lisa och mormor åt glasstårta, drack läsk och spelade kort. Först spelade vi Dam. Jag vann alla tre gånger. Sen spelade vi Casino. Då förlorade jag och mormor vann. Sist spelade vi Chicago, ett sorts pokerspel med poäng. Jag vann första gången och mormor den andra.
Jag brukar alltid förlora i kortspel mot mormor så jag kände mig tur: ig just den där (trots allt dåliga) måndagseftermiddagen. Köpte en trisslott på vägen hem, men förlorade. Gånger 10.
"Tur i kärlek = otur i spel" (fast tvärtom, verkar inte fungera på mig).
Jag har varken eller.

Mamma och pappa hämtade upp oss efter jobbet 16:10. Mormor stannade hemma och vi åkte hem och åt lax med romsås.
Det är mormors maträtt.
Ingen gör den lika god som hon.


Jag hoppas att mina barn ska dricka Trocadero och spela kort med min mamma i framtiden.

3 kommentarer:

Sofia sa...

vilken härlig mormor du har...
Jag är avis, för jag har ingen

M sa...

jag var faktiskt ute i tyresö på intervju! fast jag tackade nej idag. kändes inge bra faktiskt, och alldeles för lång resväg. så jag letar vidare ^^

Fröken Fräken sa...

Sofia: Mmm, hon är bäst! Jag hoppas att du har en mor- eller farförälder som fortfarande är i livet. De betyder mycket för en.
M: Tyresö är väl väldigt långt borta? Vill du inte vara kvar på Ön?